Zakonska/Partnerska Terapija

Naš odnos z zakoncem/partnerjem je eden najtesnejših odnosov, kar jih bomo imeli v življenju. Vez, ki povezuje dva posameznika, je v globini in intenzivnosti mogoče povezati z odnosom starš-otrok, ki je podobno zgrajen na varnosti, intimnosti, naklonjenosti, podpori in udobjem.

Katerikoli prepir, velik ali majhen, lahko privede do poslabšanja intimnega odnosa. Ljudje smo po naravi medsebojno odvisna bitja, kar pomeni, da se na druge močno zanašamo tako fizično kot čustveno, vse to z namenom, da bi zadovoljili naše najbolj primarne potrebe.

Tako je vaše intimno razmerje zelo pomembno in lahko sproži vaše najgloblje negotovosti ali boleče izkušnje. Tkanje dveh ločenih zgodovin ni enostavno. Skupaj bomo okrepili vašo in partnerjevo vez s prepoznavanjem vedenj, ki sprožajo neprijetna občutja, in napačnih sporočil, ki prispevajo k negativnim vzorcem. Na terapiji lahko zgradimo vajin odnos in ga naredimo bolj medsebojno odprtega, komunikativnega in varnega.

Pari se lahko prepirajo, imajo nesoglasja, se odklopijo ali oddaljijo, se počutijo osamljeni in komajda govorijo. Skupna lastnost pri parih, ki iščejo terapevtsko pomoč, je to, da njihovo razmerje ni več varno, ljubeče in prijetno.

Parom pomagam obnoviti moč in vitalnost njihovega odnosa kakršen je bil nekoč in jim pokažem, kako ustvariti zavestno partnerstvo, osredotočeno na vrednotenje doživljanja drugega. Na terapiji poglobimo čustveno povezavo, obnovimo intimnost in se naučimo, kako postati odzivni na svoje ter partnerjeve potrebe in želje.

KDAJ BI SE MORALA VKLJUČITI V TERAPIJO?

Ko spoznata, da gresta skozi enake škodljive, boleče vzorce, z enakimi zaključki. Pogosto pari čakajo predolgo, preden poiščejo pomoč. Zamera in nezadovoljstvo se lahko kopičita več let in postopoma uničita povezavo, varnost in ljubezen, ki morajo biti temelj odnosa. Takoj, ko se pari, poročeni ali neporočeni, znajdejo v vzorcih, ki jih ne morejo prekiniti, je lahko terapija zanje zelo koristna.

Niste sami in obstaja dober razlog za upanje. S partnersko terapijo, zavezanostjo in trdim delom se lahko vi in vaš partner vrneta na dobre tirnice in obnovita ljubeč, tesen odnos.

Veliko parov pride na terapijo, ker imajo težave s komunikacijo, se ne čutijo slišani ali razumljeni. Vemo, da se pari nagibajo k razvoju stila komunikacije, ki ga uporabljajo za razpravljanje o občutljivih temah. Na terapiji si bomo prizadevali ugotoviti kakšen je vajin vzorec in se dokopali do razumevanja učinka, ki ga ta ima na vsakega od vaju. Naučili se boste identificirati vzorec, ki krepi konflikt in ga postali sposobni ustaviti, ko se bo ponovno pojavil. Naučili se boste, kako izraziti svoja občutja in potrebe, ne da bi s tem povzročili, da se vaš partner začne umikati ali postane vznemirjen. Spretnosti, ki jih boste razvili, vam bodo pomagale, da se boste počutili bolj gotovi in varnejši, ko boste razpravljali o konfliktih. Skupaj bosta odkrila, kaj drug od drugega potrebujeta, da se bosta počutila pomembna, ljubljena, spoštovana in slišana, tako da bosta lahko imela močan, zaupen odnos, ki bo vrnil pogrešano bližino.

KAJ ČE MOJ PARTNER NE BO PRIŠEL NA NAJINO TERAPIJO?

Pogosto lahko eden od partnerjev želi pomoč za odnos, tako da bi šel rad na terapijo, medtem ko drugega iz različnih razlogov morda ne zanima vključitev v terapijo. To vas lahko od terapije v veliki meri odvrača, če ste vi tisti, ki bi radi začeli delati na odnosu. Morda vam bo koristilo, če boste šli na individualno terapijo, saj z delom na sebi prav tako posredno vplivate na vajin odnos. Spremembe, ki jih boste dosegli pri sebi, lahko spodbudijo vašega partnerja, da se vam naposled vseeno pridruži na terapiji.

NEKATERE POGOSTE PARTNERSKE/ZAKONSKE TEŽAVE

 • partnerski konflikt, prerekanje, jeza, zamera, izguba potrpljenja, ponavljajoči se prepiri,

 • nezvestoba, negotovost, nezaupanje in izdaja,

 • soodvisnost,

 • premagovanje čustvene distance, primanjkljaj intimnosti, povezanosti, zadovoljstva,

 • upravljanje relacijskih prehodov,

 • finančne težave,

 • vprašanja iz področja spolnosti,

 • zlorabe,

 • intimnost in spolnost,

 • težave pri prehodu v starševske vloge,

 • različne ideje o vlogah, pravilih in pričakovanjih,

 • konflikti z razširjeno družino,

 • pomembne razlike v odločitvah glede življenjskega sloga (otroci, religija, kariera …).

Ataraxia

Življenje ni vedno lahko. Včasih potrebujemo malo pomoči, da se prebijemo skozi nekatere izzive, ki jih prenaša življenje.

 

Aktualne objave
Kontakt

Ataraxia, Matjaž Petrič s.p.
Kotnikova ulica 32, 1000 Ljubljana

Telefon: 051 850 050
E-mail: info@ataraxia.si

Poveži se